Blog


Op deze pagina zijn door Puur (op)Groeien geschreven blogs te vinden.

  • Beren op de weg
  • Als je wereld steeds kleiner wordt

 

22 mei 2018, gepubliceerd door Linda Kuijpers-Seuren

foto van Puur op Groeien.

Voor alle mensen met beren op de weg…

BEREN OP DE WEG

De bekende beren op de weg, wie kent ze niet? Ik ken ze wel. Jaren geleden wilde ik starten met een training in het noorden van ons land. Je zou zeggen, wat is het probleem? Nou, ik kan je zeggen voor mij een gigantisch probleem! Ik durfde niet, al helemaal niet met de auto helemaal alleen, trein was geen optie, enz. Mijn partner bood zelfs aan om me te brengen en te halen. Dat laatste ging me toch echt een deur te ver…Wat doe je dan?

Twee opties: ik ga die beren aankijken of ik ga ze uit de weg, wat zou betekenen dat ik niet zou gaan. Laat dat nou net niet zijn wat ik wilde. Ik ben het aangegaan, alles wat er bij hoorde en joh wat heeft me dat veel gebracht! Want de volgende keer om ergens heen te gaan, zelf te rijden, ergens te blijven slapen was zo veel minder eng! En nu draai er ik mijn hand niet meer voor om, ik moet er zelfs mee lachen.

Het mooie van het aangaan is dat je je sterker voelt en trots kunt zijn op jezelf, hoe mooi is dat?
De beren op de weg is je hoofd wat allerlei uitvluchten verzint om iets niet te hoeven doen en dat je lekker veilig in je comfortzone kunt blijven zitten. En weet je als je daar tevreden mee bent, prima. Maar voor mij werkt het zo niet, ik wil juist uit die comfortzone, ontdekken en doen en mezelf op deze manier verrijken, daar word ik blij van.

Binnenkort op 6 juni ga ik samen met mijn collega Michèle Hendrix van Puur (op)Groeien een workshop geven in de bibliotheek in Venray: Beelddenken en Hoogsensitiviteit: wat zijn de overeenkomsten?
Of dit een beer is? Nee, dit was een beer…en heerlijk om dit zo voor mezelf te ontdekken. Ik durfde vroeger als kind nog niet alleen naar de winkel om een boodschap te doen, een spreekbeurt was een drama. Ik, in het middelpunt van de belangstelling (want zo voelde het voor mij) was echt vreselijk! Liefst had ik mezelf onzichtbaar gemaakt.

Hoe voelt het nu? Ik zie het niet meer als een beer maar als een uitdaging en een voorrecht om mijn kennis en visie te mogen delen met anderen, wellicht hebben ze er iets aan. En ja, ik vind het best spannend maar op een gezonde manier dus ik ga het gewoon doen.

Klinkt lekker simpel hè, als je het zo leest maar ik weet uit eigen ervaring ook wel dat het af en toe best lastig kan zijn. En ja hoor, er zijn nog steeds beren, het zijn er gewoon niet meer zoveel waardoor ik me makkelijker en vrijer kan bewegen.

En weet je, die beren zijn er om je te helpen om te groeien niet om je tegen te houden, bekijk het eens op deze manier. Misschien helpt het je om op deze manier te kijken en voelen ze zo minder eng. Want wie wil er nou niet groeien? Of je nu groot bent of klein…

Linda
Praktijk Puur Kind

 

2 juni 2018, gepubliceerd door Mariska Poels-Tax

foto van Puur op Groeien.

Als je wereld steeds kleiner wordt

Ken jij dat? Dat je iets doet waar je niet meer mee kunt stoppen? Ik heb dat als ik chips eet.
Zit ik naar the Voice of Holland te kijken, zak chips naast me.
En ook al neem ik me voor om hiervan een beetje te nemen, voordat ik het weet is de zak leeg!

Vandaag, 2 Juni, is het World Eating Disorder Action Day…..Wereld Eetstoornis Dag.

Sinds 6 jaar speelt voeding een grote rol in mijn leven.
Nooit gedacht dat dit zou gebeuren, voor mij is voeding…..just food, maar met een dochter met een eetstoornis wordt eten even iets anders….
Het begon 6 jaar geleden bij haar met gezonder eten en meer bewegen.
Niets mis mee. Er gingen ook geen alarmbellen rinkelen. Ik vond het eigenlijk wel fijn om haar meer fruit te zien eten. Gezond toch? Maar het bleef niet bij meer fruit eten, ze ging verder, totdat er alleen een blaadje sla met een tomaatje op haar bord lag.
Binnen 5 maanden ontwikkelde er zich een eetstoornis bij haar.
Het heeft haar wereld heel klein gemaakt… Een stoornis met veel impact.
Niet alleen voor haar, ook voor ons gezin.

Wanneer is gezond eten niet gezond meer?
Wat is nu wel en wat is geen gezonde voeding? Dit is een trending topic in de media.
Het lijkt wel of het een item is voor velen. Zichtbaar in de maatschappelijke ontwikkelingen.
Er zijn onderzoekers die stellen dat het juist ongezond is om je te veel met gezonde voeding bezig te houden en dit zelfs kan leiden tot een psychische stoornis, orthorexia nervosa genoemd.
Wat wordt hier nu eigenlijk onder verstaan en wanneer wordt de focus op gezonde voeding ongezond?

Als het over eten gaat, is het natuurlijk een prima zaak om gericht te zijn op verantwoorde maaltijden en tussendoortjes. Eten heeft direct invloed op ons lichaam. Langdurig ongezond eten leidt tot allerlei lichamelijke ziekten.
Bovendien heeft voedsel ook direct en indirect invloed op onze hersenen en daarmee op onze psychische gesteldheid.

Orthorexia is iets dat er langzaam insluipt. Misschien heb je eerst vlees, vis, graan en zuivel uit je dieet verbannen, nam je toen het besluit om meer groente en fruit te eten, en ben je inmiddels al zo ver dat je je groente het liefst rauw eet zodat de vitaminen niet verloren gaan.
Het lijkt misschien gezond om op deze manier met eten om te gaan. Maar de kans is groot dat je echt te eenzijdig eet, waardoor je last van je darmen kun krijgen, een voedingstekort krijgt door gebrek aan voedingsstoffen.
Ook op sociaal vlak zijn er veranderingen gaande: je gaat niet meer met vriendinnen uit eten, je bent niet meer open over wat je eet want anderen reageren hier ‘raar’ op.
Of je oordeelt over anderen die ‘ongezond’ eten. Kortom: je wereld wordt steeds kleiner.
Zelfs gezond eten wordt ongezond voor je als je er te obsessief mee bezig bent.

Het lijntje tussen gezond en ongezond is erg dun
Gewoontes en controle, dat is waar we ‘dol’ op zijn.
Of het nu gaat om ubergezond eten, of om overeten, veel werken of veel poetsen, gamen of sporten …. Gewoontes sluipen er vaak onbewust in: leven vanuit (onbewuste) gedachtes en niet meer luisteren naar je lichaam.
Het gaat om balans. En geldt dat niet voor alle gebieden van je leven: gezondheid, relaties, financieel, werk, daginvulling, hobbies?

Wanneer spreken we nu van gewoontes; patronen; verslavingsgedrag en verslaving…
Wat is het verschil en wat als je voelt dat je het anders wilt doen, maar het niet lukt….
Het heeft alles te maken met onze gedachten emoties en gevoelens. Want als we echt stil gaan staan bij het ‘probleem’, dan gaat het niet over voeding…
Het gaat over hoe je kijkt naar jezelf, je oordeel over jezelf en hoe je vervolgens met jezelf en jouw lichaam omgaat.

Maandag 27 augustus ga ik hier verder op in, samen met mijn collega van Puur (op) Groeien: Rachelle Janssen, tijdens de workshop over omgaan met verslavingsgedrag.

Wereld Eetstoornis Dag
Als ik om me heen kijk zie ik veel mensen worstelen. Mensen oordelen over voeding als goed of slecht, gezond of ongezond. We kunnen samen dit misverstand de wereld uit helpen door mensen aan te moedigen dat ze voeding zien voor wat het is…..namelijk: just food. Het heeft namelijk niets met eten te maken, het gaat voornamelijk om zelfvertrouwen, eigenwaarde en zelfbeeld. Voeding is afleiding van het “probleem”.
Vandaag op wereld- eetstoornis-dag doe ik een beroep op iedereen om de mensen met een eetstoornis een groot hart onder de riem te steken, zodat hun wereld en dat van hun gezinnen weer groter wordt. Steun hen in hun herstel, dat kunnen ze goed gebruiken! Want patronen veranderen is best lastig….

Mariska
OKE-coaching

 

Naar boven